Президентът Румен Радев отива в Азербайджан за участие в Десетия глобален

...
Президентът Румен Радев отива в Азербайджан за участие в Десетия глобален
Коментари Харесай

Радев по стъпките на Плевнелиев в Баку

Президентът Румен Радев отива в Азербайджан за присъединяване в Десетия световен конгрес в Баку, проведен от Международния център „ Низами Ганджеви “. Това оповестиха в петък от прессекретариата на президента.

Темата на тазгодишното издание на самодейността е „ Светът през днешния ден: Предизвикателства и очаквания ”. Президентът Радев ще има изявление в сесията на форума, отдадена на научната и софтуерна гражданска война.

В Баку се планува Радев да има среща с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев. В рамките на визитата ще бъдат разисквани и търговско-икономически въпроси. 

Наскоро оттова се върна основният прокурор Иван Гешев, който беше на срещи с тамошните си сътрудници.

Алиев участва на 1 октомври м. година на стартирането на интерконектора с Гърция. Тогава обеща, че Азербайджан ще стартира да подава още по-големи количества газ след създаването и на другите залежи в Каспийско море. Радев беше на публична аудиенция в Баку през 2017 година

Привързаността на българските президенти към Азербайджан и много интензивните контакти с президенската династия на Алиеви не е от времето на Радев. Той върви по стъпките на предшественика си Росен Плевнелиев.

Плевнелиев е чест посетител на форума на фондация " Низами Ганджави ". През 2021 година той създаде минискандал и остра реакция от арменската общественост в България, откакто по време на присъединяване си там поздрави Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, похвали действията на азерската войска и разгласи, че балканските страни се радват на тази победа. Подобни изказвания в поддръжка на позицията на Баку в продължаващия спор с Армения той направи и година по-рано.

Връзката на Плевнелиев с Азербайджан не е напълно прясна и не е напълно ясна, само че е налице. Още като настоящ президент той посещаваще постоянно страната - още от 2014 година Тогава беше на церемонията по откриването на Южния газов кулоар. През 2015 година от Баку разгласи: чакаме да купуваме от Азербайджан газ (рефрен, който повтаря многократно), върви и на закриването на Европейските игри, намира се и с президента Илхам Алиев. През 2015 година и 2016 година беше на форума за международни водачи с тематика " Изграждане на многополюсен свят ", проведен от центъра " Низами Ганджеви ".

През 2015 година той дори получи премия за принос в региона на междукултурното съгласие, приемливост и почитание към международното културно разнообразие. През 2016 година стана лекар хонорис идея на Бакинския държавен университет. А на форума Плевнелиев водеше дискусията в компанията на Илхам Алиев и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Публикации за наличието на Плевнелиев на форума за международни водачи могат да бъдат открити и през 2017 година, и през 2018 година

Самият Алиев, както и фамилията му, също от време на време посещава страната ни.

Според последния годишен отчет на " Фрийдъм хаус ", огласен през вчерашния ден, Азербайджан е несвободна страна с резултат 9 от 100 вероятни във връзка с политически права и цивилен свободи. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР